Gönderen Konu: Yakala ve Bırak uygulamaları  (Okunma sayısı 673 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bülent Yurteri

• Admin
  • yakala ve bırak
    • balıkustasıyız.biz
Yakala ve Bırak uygulamaları
« : 21 Aralık 2011, 12:19:31 »

Uzun bir süredir üzerinde çalıştığım neresinden başlayacağımı bilemediğim bir konu idi " Yakala ve Bırak"

Birçok Balık avcısı,ilerleyen yıllar içerisinde arayışa girer,bende artık bu arayış içerisine girdiğimden Yakala-Bırak tekniğini uzunca bir zamandır uygulamaktayım.

Elbette sizleri bu konuda zorlayacak değilim,böyle bir kaide de yok.Limit altı Balıklar hariç.

Peki nedir bu "Yakala ve Bırak" tekniği ? Nasıl uygulanmalıdır,uygulamada yapılan yanlışlıklar ve sakıncalar
 nelerdir, uygulama nasıl olmalıdır?

Yaptığım araştırmalar ile elde ettiğiim bilgileri burada paylaşmak,istedim.Dedim ya zorlama yok.Kişi ancak isterse,kendiliğinden uygulama arzusu duyarsa ,yapabildiği oranda huzur duyacak ve mutlu olacaktır.

Malesef toplumumuzda Balıkcı kardeşlerimiz, eğitim eksikliği ve doyumsuzluktan bu tekniğe, pek sıcak bakmamaktadır. Zaten kıt olan Balık popülasyonu, Devletin denetim makenizmasının eksikliği,yavaş yada hiç çalışmamasından dolayı bilinçsiz avlanma sonunda daha da yok olmakta ve neticede avlakta Balıkcı zaten kıt bulduğu bir Balığı geri salıvermede isteksiz davranmaktadır.

Limit altı yada Limit üstü kendisini hiç ilgilendirmemektedir.Bu durumda birde Yakala-Bırak yapmasını beklemek biraz hayal olacaktır.

Biz bunları bir kenara bırakıp,kişinin bu işi yapacağını düşünerek bu konuya bir göz atalım.

Yakala ve Bırak avcılığı için gönüllü olarak yapılabilecek bir olgudur.Bu uygulama Balık stoklarımızın korunmasında faydalı olacağından uygulamanın düzgün bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yalçın kardeşimizin bir açıklaması ile bu konuyu gündeme getirmek aklıma düştü.

Limit altı Balıkların salıverilmesi her ne kadar gerekli ise de Yakala-Bırak avcılığı ile çok daha büyüklerinin de salıverilmesi, stoklar açısından çok önemlidir.

Yakalanan Balığın,geri salınması  durumunda yaşayabilmesi içi bazı şartlar gereklidir.Her saldığımız Balık yaşayamaz, biz salıverdiğimiz Balığın yaşadığını zannederken kısa süre sonra Balık ölebilecektir.

Bunların başlıca nedeni, kullandığımız kanca dan dolayı balığın yaralanması yada balığın yakalandığında yaşadığı stres'dir.Mücadele esnasında, balığın fiziksel direnme sonucu sarfettiği efor neticesinde kaslardaki anaerobik işlevin zorlanması neticesinde dokulardaki osijen açığı oluşmasına neden olur.

Buda, kanda diffüz, sonrada kas dokusunda laktik asit birikmesine ve Kandaki PH değerinin değişimine neden olur.Kandaki en küçük değişimler bile sonuçta Balığın ölümüne neden olur.

Mümkün olduğunca çabuk bırakılması ile, Balığın ,kandaki PH değerinin normale daha çabuk döneceğinden yaşama şansını artırmış oluruz.

Livarımızda canlı tuttuğumuz, Balıkları av sonunda,hala canlı duruyor salıvereyim düşüncesi ile suyuna geri salmamız durumunda bile yaşadığı kimyasal tepkimeler nedeni ile üç gün içerisinde Balık hayatını kaybedebilir.

Geri bırakılan,Balık ölümlerinin diğer bir nedeni ise Kullanılan kancalardır.Kanca yaralanmaları balığın ölümüne neden olabilir.Tabiki bu durumda kancanın saplandığı yer önemlidir. En riskli bölgeler Mide ve solungaç kapakları içerisinde bulunan solunum organlarıdır. Çene ve buna bağlı olarak alt dudak,üst dudak ve yanaklardan alacağı yaralar, zarar vermeyecektir.

Yukarıda tek kancalı aşağıda ise üçlü kanca  örneklerini görüyorsunuz

Yemli avcılıkta kullanılan baited kancalar ve sahte yemlerde kullanılan damaklı  üçlü kancalar yaranın daha ağır oluşmasından dolayı sakıncalıdır ve yine ölüme sebebiyet verebileceklerdir.

Yakala ve bırak tekniğinde, yakalanan Balığın sudan bir an evvel alınması (burada alınması derken, mücadelenin en kısa zamanda sonlandırılması düşünülmelidir.Ben bu hatayı çok yaptım) ve derhal suyuna döndürülmesi esastır. Bunun için, özel yapılmış yakala-Bırak kancalarının kullanılması doğru olacaktır.

Balık ölümlerinde,fizyolojik stres'in haricinde ,ölüme sebep olabilecek diğer etmenler,Basınç değişimleri, sıcaklık değişimleri,Balık üzerinde bulunan koruyucu mukoza tabakasının bozulması ve balığın kayganlığını bozabilecek her türlü kuru temas olabilir.

Bu durumlar göz önüne alınarak,Balığın kuru el ile değil, ıslak el ile alınması,mümkünse alınmadan suyuna salınması gerekmektedir. İlla karaya alınması gereken Balığın direkt olarak zemin üzerine değil, yumuşak ve nemli bir örtü üzerine alınması , gözlerine dikkat edilerek bastırılmaması yada herhangi sert bir zemine temas etmemesi sağlanmalıdır.[img align=right]http://img196.imageshack.us/img196/8959/matge.jpg[/img]

Bu hususta neopren kumaşların yada özel yapılmış mat'ların balığın altına yayılması , nemlilik ve yumuşaklık açısından oldukça yararlıdır.

[img align=left]http://img840.imageshack.us/img840/6738/no1eagleclaw.jpg[/img]

Yakala-Bırak kancaları özel yapıları sayesinde Balığı sudan çıkarmadan ve pense,kargaburun gibi aletler kullanılmadan kancadan kurtulabilmesini sağlarlar.
« Son Düzenleme: 27 Ocak 2012, 22:27:10 Gönderen: Bülent Yurteri »
Balık tutmak istiyorsan önce salmayı öğren.
0 RH +
Admin iletişim

• Admin
  • yakala ve bırak
    • balıkustasıyız.biz
Ynt: Yakala ve Bırak uygulamaları
« Yanıtla #1 : 22 Aralık 2011, 13:30:01 »
  yemli yada sahte ile avlanıyorsanız ve kanca Balığın gırtlağına kadar gidip saplanmışsa ve ulaşamıyorsanız yada tehlikeli durumlarda, kancaların,bazı modellerinin,paslanabilir olma özelliklerinden dolayı misinayı olabildiğince dipten,Balığın ağzına yakın biryerden keserek, Balığı  salıvermekle ,yakalanan Balık yada canlı 'nın zmanla,iğneden kurtulmasına ve yaşamasına yardımcı olacaktır.

Bazı Balık'lar yalkalandıklarında ,yaşam alanları olan derinliklerden yukarı ani çekilmelerinden dolayı basınç farklılığı yaşarlar ve bu farklılıktan doğan hasarlar yüzünden ölürler.

Bütün bunların yanısıra, henüz faydası tam ispat edilememiş, yani salıverilen Balığın yaşadığına dair bir işaret ve tesbit olmadığından, şu anda tavsiye edemeyeceğim bir uygulama da ,balık üzerine şırınga ile uygulanan bir hava basıncı, dengeleme metodu varki ben bunu tam bilemediğimden ve uygulaması hakkında sağlam bir kaynak  bulamadığımdan burada bahsetmeyeceğim.

Yakala ve Bırak tekniği ile avlanmaya karar  vermişseniz,yapacağınız en aklıllıca ve uygun olan iş, kullandığınız sahtede üçlü kanca yerine tek ve yakala-bırak kancası kullanınız.

[img align=left]http://img194.imageshack.us/img194/1220/50071889.jpg[/img]
  Yine, bu teknikle avlanacaksanız, Balığı mümkün olan en kısa sürede yukarı çıkarınız ve vakit kaybetmeden ve el değirmeden kancadan kurtarınız,bunun için yanda gördüğünüz gibi basit aletler kullanabilirsiniz.Hatta kendiniz bile yapabilirsiniz.

Yakala ve Bırak amacına uygun yapabilmek için Balığı en kısa sürede suyuna göndermek için, mümkünse , Başı havada dik bir şekilde,sudan kesmeden kancadan kurtulmasını sağlayın. El ile temasta ellerinizin ıslak olmasına dikkat edin,Balığın Mukoza tabakasının hasar görmesi enfeksiyon kapmasına dolayısı ile hastalanıp ölmesine neden olabilir.

Aşağıdaki videoda ,bir Yakala ve Bırak anında Balığın, kancadan nasıl çıkarıldığı görülüyor.

[img align=left]http://img854.imageshack.us/img854/991/hookpicturexc6.jpg[/img]

Bazı özel iğneler ve bağlanma şekli   yanda sunulmuştur.Burada ana hat üzerinde kısa ve ikinci bir parça misina görülmektedir,[img align=right]http://img703.imageshack.us/img703/9877/keeptroutalivevt9.jpg[/img]
Kancanın alt halkasına bağlı olan kısa parça,ana hat üzerinde bir gevşek bağlantı ile sabitlenmiştir.Su yüzeyine çıkan Balığın ağzındaki kancanın çıkarılması için kısa olan hattın çekilmesi ile ters dönen kanca kurtulmakta ve dışarı gelmekte Balık serbest kalmaktadır.[img align=left]http://img543.imageshack.us/img543/133/srlongsleeveyq7.jpg[/img]

Ülkemizde, henüz, bu tür bir uygulama duymadım, en kısa sürede, bu kanca'lardan temin edip, denemek ve siz'lerle paylaşmak istiyorum.
  Yakala ve Bırak avlarının ve avcı'larının çoğalması dileklerimle.

Bülent YURTERİ

Not: Bu yazının hazırlanması, kendi tecrübelerim dışında yabancı kaynaklardan elde ettiğim bilgiler doğrultusunda elimden geldiğince derlenmiştir.Eksik yada yanlış gördüğünüz kısımlarda katkılarınızı bekliyorum.
« Son Düzenleme: 23 Aralık 2011, 12:13:01 Gönderen: Bülent Yurteri »
0 RH +
Admin iletişim

Çevrimdışı sivriceli

• Moderatör1
« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2011, 15:32:44 »

Sevgili kardeşim bülent,çok güzel bir bilgi, ve açıklama olacağından eminim,devamını sabırsızlıkla bekliyorum,
Sen bir şeyler verdikçe,dost görünen çok olur,birde sen iste gör;Hepsi birden yok olur.

Kan=A.RH.+ (pozitif)
Avlarım=Deniz tatlı su balığ

Çevrimdışı Barış68

• Moderatör3
« Yanıtla #3 : 22 Aralık 2011, 15:49:18 »
Çok güzel bir yazı dizisine başlamışsınız Bülent abi. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum.
Barış IŞKIRIK Bandırma-1968
Balığın iyisi gözünden, insanın iyisi sözünden belli olur...

Çevrimiçi turna

• Ankara Temsilcisi-dostumuz
« Yanıtla #4 : 22 Aralık 2011, 20:08:41 »
Ellerine emeğine sağlık.
F.Mehmet KORAY (inş.müh.)1948 Ankara

• Admin
  • yakala ve bırak
    • balıkustasıyız.biz
« Yanıtla #5 : 22 Aralık 2011, 21:30:06 »
 Elimden geldiğince hazırladığım bu konu örnek teşkil eder umarım.Teşekkürler arkadaşlar.
0 RH +
Admin iletişim

Çevrimiçi muratcoskun

• Dostumuz
« Yanıtla #6 : 23 Aralık 2011, 09:14:07 »
tebrikler ve teşekkürler bülent abi. size yakışan bir yazı olmuş.
muratcoşkun 
bursa/1968

• Admin
  • yakala ve bırak
    • balıkustasıyız.biz
« Yanıtla #7 : 25 Aralık 2011, 13:22:03 »
Sağolasın Murat.Bende yeni öğreniyorum bu incelikleri. :-[
0 RH +
Admin iletişim

Çevrimdışı nurideniz

• üstad
« Yanıtla #8 : 25 Aralık 2011, 21:38:35 »
Değerli kardeşim Bülent; Bu fevkalade çalışman için seni kutluyorum...Sana helal olsun....
Bizlerde teknemizdeki , denizde balık boylarını gösteren ve adına KUMPAS denilen  elektronik cihazımızı kullanıyoruz. Bu cihaz ufak boydaki istavrit vede çinekopları avlamamak için  çok faydalı oluyor....Teşekkürler...
.......Denizler durulmaz dalgalanmadan.......

Çevrimdışı Barış68

• Moderatör3
« Yanıtla #9 : 25 Aralık 2011, 21:44:07 »
Değerli kardeşim Bülent; Bu fevkalade çalışman için seni kutluyorum...Sana helal olsun....
Bizlerde teknemizdeki , denizde balık boylarını gösteren ve adına KUMPAS denilen  elektronik cihazımızı kullanıyoruz. Bu cihaz ufak boydaki istavrit vede çinekopları avlamamak için  çok faydalı oluyor....Teşekkürler...

Sevgili Nuri abi; KUMPAS dediğiniz alet memleketimizdeki teknelerin hepsinde bulunmuyor yanılmıyorsam, zira bulunuyorsa da ya arızalı ya da kullanmayı bilmiyorlar. Çünkü tezgahlardaki balıklar bu cihazların pek kullanılmadığının delili gibi.
Barış IŞKIRIK Bandırma-1968
Balığın iyisi gözünden, insanın iyisi sözünden belli olur...

GoogleTagged - Etiketler