Gönderen Konu: Ahlak Ve Zamanımızdaki Ahlaksızlık  (Okunma sayısı 421 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı nurideniz

• üstad
Ahlak Ve Zamanımızdaki Ahlaksızlık
« : 06 Ocak 2012, 15:33:08 »

Saygıdeğer arkadaşlarım ve dostlarım;

Dinimiz kadar güzel ahlaka önem veren dünyada bir başka din veya düşünce sistemi göstermek mümkün değildir.
 Nitekim Peygamber Efendimiz İslâm, güzel ahlâktır ifadesini buyurmuştur.
Hz. Peygamberin güzel ahlâka teşvik eden bir çok güzel sözleri de mevcuttur.

Mü’minlerin imanca en kamil olanı, ahlâkı en güzel olanıdır.
İçinizden en çok sevdiklerim ve kıyamet gününde bana en yakın olanlarınız, ahlaki en güzel olanlarınızdır.
Hadisleri bunlardan sadece ikisidir.

Kur’an-ı Kerim’de adalet, ahde vefa, affetme, alçak gönüllülük, ana-babaya itaat, sevgi, kardeşlik, barış, güvenirlilik, doğruluk, birlik, beraberlik, iyilik, ihsan, iffet, cömertlik, merhamet, müsamaha, tatlı dilli olma, güler yüzlülük, temiz kalplilik gibi güzel ahlâki hasletlere teşvik eden ve zulüm, haksizlik, riya, haset, gıybet, çirkin sözlülük, asık suratlılık, cimrilik, bencillik, kıskançlık, kibir, kin, kötü zan, israf, bozgunculuk vs... gibi kötü hasletlerden nehyeden pek çok âyetin yer alması, Kur’an’da ahlaka ne kadar önem verildiğinin bir göstergesidir.

Hal böyle iken; zamanımızda tüm hasletlerimiz maddi çıkar üzerine kurulmuş sevgi ve arkadaşlık, para değerinin azlığı ve çokluğu ile ölçülür hale gelmiştir..Kişilerin kalbine, duyğularına, şahsiyetlerine, onurlarına, mevkilerine bakılmaksızın hayattaki zenginlik durumuna bakılarak, varlık durumuna bakılarak arkadaşlıklar ve komşuluklar tahsis edilmiştir..

Dinimiz, kazandığınız helal malınızın 1 / 40 'ını zekat olarak yoksullara dağıtınız, böylece sefil , aç, susuz, fakir hiç kimse kalmasın buyurur.Ekmeğinizi, suyunuzu komşunuzla paylaşınız der...

Oysa bizler ne yapıyoruz..? Avladığımız balıkları kimlerle paylaşıyoruz, paylaştıklarımız varmıdır ? Koskoca denizlerimizdeki balıklarımızı şu veya bu avcılık metotları ile yok ediyoruz.. hatta bazı balıkların neslini dahi bitirdik ve kalanlarının da neslini yok etmeye çalışıyoruz...

Oysa denizlerimizde ki canlıların hepsinde yeni doğan ve doğacak sebilerin dahi hakkı vardır. Bunu kim düşünüyor. Dürüstlük, iyiniyet ve ahlak nerede kaldı.

Günümüzü kurtaralım da gelecek yarın ne olursa olsun düşünce felsefesi bizleri uçurumun kenarına getirmiş ve menfaatler çarpıştığında çok iyi bildiğimiz arkadaşımız, dostlarımız bir anda kötü kişi oluvermişlerdir. Ben çok iyiyim ahlaklıyım diyen arkadaşınız, sizin mola edeceğiniz yere arkanızdan gelip anında  mola edebilecek kadar basitleşen, ahlaksızlaşan bu tipteki gözleri doymamış aç kişiliksiz gemi sahiplerindeki ahlak nerededir..

Bunlar yetmiyormuş gibi yasak olmasına karşın halen vurdumduymaz bir şekilde standart boylara uymayan istavrit vede çinekop balıklarını avlamaktadırlar. Bu tipteki vicdansız insanlar yetmiyormuş gibi balık halleri de bu ahlaksız vede vicdansız durumlara göz yummaya devam etmektedirler... Nedeni çok basit...Şahsi çıkar ve menfaat....Sen ne tutarsan ne avlarsan avla bana getir ben satarım mantığı bizleri şerefsiz ve ahlaksız bir duruma getirmekte ve devlet görevlileri de bu ahlaksızlığa göz yummaya devam etmektedirler. Dur diyen bir ahlaklı allahın kulu dahi yoktur..!!!.

Böyle bir felsefe ile yola çıkıldığında, elbetteki denizlerimizdeki allahın lütfettiği bunca çeşitli balık türlerinin nesli de yok edilmiş ve yok edilmeye çalışılmaktdır..

Dün gittiğim Balık halinde ve Kadıköy balık pazarında gördüklerim beni felce uğratmıştır. Yavru istavritler kıraça diye, Lüfer yavrularıda garibim yavru çinekoplar çok rahatlıkla satılmaktadır. Zabıta yan taraftaki kulubesinde çayını yudumluyor....Çay içerek çok büyük bir görevi ifa etmiş oluyor herhalde...

Değerli arkadaşlarım özetle anlatmaya çalıştığım balık avcılığındaki, zamanımız  gerçek ahlaksızlığını bir nebzede olsa dile getirmeye çalıştım..

Kusur ettiysek affola...

Saygılarımı sunarım...

Nuri Deniz

.......Denizler durulmaz dalgalanmadan.......

Çevrimiçi husamreis

• Dostumuz
  • husamreis
Ynt: Ahlak Ve Zamanımızdaki Ahlaksızlık
« Yanıtla #1 : 06 Ocak 2012, 19:02:15 »
Nuri Bey, tebrik ederim.Çok önemli bir konuya parmak basmışsınız.Bu iş zabıta baskısıyla olmaz.Bahsettiğiniz balıkları, yakalayanlar ve satanlar kadar tüketenler de korumak zorundadır.Bahsi geçen balıklar,geniş bir kamuoyu
oluşturularak tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir.Yoksa, gelecek nesillerimiz bu saydığımız balıkları ancak müzelerde görür.
  Örnek mi? önceleri Karadeniz'de otuzaltı çeşit balık varken , bugün beş çeşit olduğunu uzmanlar söylüyorlar.Karadeniz'in müdavimi sayılan uskumru, maalesef tarih oldu.Boğaz'dan son olarak geçişine, yani terkedişine şahit
olan yaşlı büyüklerimiz var.Bu işte herkese sorumluluk düşmektedir. Bilhassa sivil toplum örgütlerine.Gerekirse dışarıda uluslararası anlaşmalarla, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerle tedbirler alınması,içeride bütün toplum bilinçlendirilerek
bu israfa acilen son verilmesi gerekmektedir.Sorumluluk yetkili ve yetkisiz herkesin üzerindedir.
Hüsamettin Özden  
Amasya/1954 (0 Rh+)

Çevrimdışı Bülent Yurteri

• Admin
  • yakala ve bırak
    • balıkustasıyız.biz
« Yanıtla #2 : 06 Ocak 2012, 19:13:00 »

Sevgili Nuri abi, toplumun her kesiminde ahlaksızlık almış yürümüş durumdadır.Ülkemizde gittikce artan sevgisizlik,saygısızlık,vurdum duymazlık,ahlaksızlık almış başını gidiyor.Topumun her kesiminde, her meslek dalında iş bilmez, çıkarcı İnsanlar çoğalıyor.

Mübarek Ramazan, ayında oruçluyum diyen Müslüman kardeşlerimiz,iki pide için tanıdık arar,sıraya girmeden en öndeki tanıdığına pide aldırmaya çalışr. Müdahale eden, sivri kişi oluverir bir anda. Yada, bön bön ,bakarlar sıradakiler.

Minübüs,otobüs kuyruklarında da buna benzer görüntüler yaşanır.Bizler ne kadar feryad etsek,yinede bohcacılar bilinçsiz,yasak yöntemler ile avlanırlar arsızca.

Zabıta,kolluk kuvvetleri görmezden gelir çoğu zaman.Sen konuştuğunla kalırsın.Daha da yazmayayım,hepinizin bildiği şeylerdir anlatmak istediklerim.

Bir an evvel bitirelim,kaynaklarımızı da rahat edelim.

Makale için teşekkürler.
Balık tutmak istiyorsan önce salmayı öğren.
0 RH +
Admin iletişim

Çevrimiçi turna

• Ankara Temsilcisi-dostumuz
« Yanıtla #3 : 06 Ocak 2012, 21:02:55 »
Nuri abi çok güzel kaleme almışsın, gönlüne sağlık, Amaa Bülent abi de her şeyi tam izah etmiş başka söze gerek yok.
F.Mehmet KORAY (inş.müh.)1948 Ankara

Çevrimiçi hüseyin usta

• S. Moderatör
« Yanıtla #4 : 06 Ocak 2012, 21:08:42 »
paylaşım için teşekkürler nurı abi güzel bir yazı, malesef hızla anlattığın gibi bir toplum olmaya başladık,sonumuz hayır olsun.
HÜSEYİN USTA
1969/İSTANBUL/KARTAL

Çevrimiçi muratcoskun

• Dostumuz
« Yanıtla #5 : 07 Ocak 2012, 00:20:31 »
kusur ne demek nuri abi.bu yazı için çok teşekkür ederim.
bu gün pazardaydım, uzaktan baktım çinekop 5 tl oldukçada büyükler.
hemen adımlarımı hızlandırdım yanaştım tezgaha, birde ne göreyim.çinekop yazıyor ama balıklar tırsi  <:> (sardalyenin azmanı 25 cm civarı)
göz göre göre yalan dolanla vatandaşı kazıklamaya çalışıyorlar milleti keriz yerine koyuyorlar.
nerde ahlak nerde ticaret anlayışı.
eskiden böylemiymiş siftahı yapan esnaf müsteriyi yan esnafa gönderirmiş oda para kazansın diye.
nerden nereye.
muratcoşkun 
bursa/1968

Çevrimiçi camgoz10

• Dostumuz
« Yanıtla #6 : 10 Ocak 2012, 19:31:18 »
kusur ne demek nuri abi.bu yazı için çok teşekkür ederim.
bu gün pazardaydım, uzaktan baktım çinekop 5 tl oldukçada büyükler.
hemen adımlarımı hızlandırdım yanaştım tezgaha, birde ne göreyim.çinekop yazıyor ama balıklar tırsi  <:> (sardalyenin azmanı 25 cm civarı)
göz göre göre yalan dolanla vatandaşı kazıklamaya çalışıyorlar milleti keriz yerine koyuyorlar.
nerde ahlak nerde ticaret anlayışı.
eskiden böylemiymiş siftahı yapan esnaf müsteriyi yan esnafa gönderirmiş oda para kazansın diye.
nerden nereye.
murat bey tirsiylen cinekobu ayıramayan tuketici icinde cok sorun olucanı zannetmiyorum esnafın yaptığı iyi deyil tabi burdan esnafı desteklediğim cıkmasın bilincli tüketici olmak adına araştırmak lazım tüketici bilincli olsa sıkar biraz cinekop beşlira demek gelip bandırmada yapsın aynı numarayı bak ne oluyor ? ama bandırmada ne olur uskumru deyip  kolyozu satarlar anlamassın  cok kücük farkları vardır tadları cok farklıdır  . ben mezbahada inek kestirikene 11 tl ye kestiriyorum  dana kestirince 16 tl ye kestiriyorum  ama kasaptan daha bu inek kıyması beşlira düşük dediğini duymadım  bunlar neden yazdım bende bilmem siz bişey anlarsınız belki
bekir arsan bandırma
torunlarınında balık  yakalamasını istiyorsan
sende birşeyler bırakmalısın
kücükleri bırakki büyüsün

Çevrimdışı Bülent Yurteri

• Admin
  • yakala ve bırak
    • balıkustasıyız.biz
« Yanıtla #7 : 21 Şubat 2012, 07:04:04 »
murat bey tirsiylen cinekobu ayıramayan tuketici icinde cok sorun olucanı zannetmiyorum esnafın yaptığı iyi deyil tabi burdan esnafı desteklediğim cıkmasın bilincli tüketici olmak adına araştırmak lazım tüketici bilincli olsa sıkar biraz cinekop beşlira demek gelip bandırmada yapsın aynı numarayı bak ne oluyor ? ama bandırmada ne olur uskumru deyip  kolyozu satarlar anlamassın  cok kücük farkları vardır tadları cok farklıdır  . ben mezbahada inek kestirikene 11 tl ye kestiriyorum  dana kestirince 16 tl ye kestiriyorum  ama kasaptan daha bu inek kıyması beşlira düşük dediğini duymadım  bunlar neden yazdım bende bilmem siz bişey anlarsınız belki
Bekir sende çok güzel açıklamışsın.Biz Millet olarak öğrenmeye kapalıyız.Sadece her çıkan şeyi almaya bayılan bir Millet olduk çıktık. Vurdumduymaz,araştırmaz olan toplumlarda kural'a, kaide'ye riayet de olmaz.
Balık tutmak istiyorsan önce salmayı öğren.
0 RH +
Admin iletişim

GoogleTagged - Etiketler